Sakoma – lenk medį kol jaunas! Ir nors kovo 12-ą vidaus patalpų kartodrome “Kartlandas” niekas nelankstė medžių – tačiau kartodromas atvėrė galimybes pirmosioms pramoginio Mini kartingo varžyboms Lietuvoje “Kartlandas Mini CUP”.  Ankstyvą šeštadienio rytą miegą į „Kartlande“ vykstančias kartingų varžybas iškeitė net 26 jaunieji pilotai ir gausus būrys jų šeimos narių.

Į šias, neeilines kartingų varžybas, skirtas tik jauniesiems kartingistams, kvietė ne tik renginio organizatoriai, bet ir savo srities profesionalai – autosporto komandos „Juta Racing“ lenktynininkai Jonas ir Ignas Gelžiniai. Kartu užtikrinti varžybų kokybei pasišovė ir ne vienerių autosporto varžybų pilotas – Ignas Palaima, bei ilgametis savo srities specialistas – Lietuvos automobilių sporto federacijos, kitų sporto šakų komiteto pirmininkas (LASF) Gintautas Firantas. Būtent šis ketvertukas kartu su visu kartodromo instruktorių desantu rūpinosi ne tik jaunųjų _MG_3833pilotų saugumu, bet siekė perteikti dalį savo turimos patirties varžybų dalyviams.

Daugiau nei keturias valandas trukusios kartingų varžybos pareikalavo ne tik trenerių atidumo stebint vaikus trasoje, bet ir pačių vaikų disciplinos ir energijos. Varžybų dalyviai po treniruočių turėjo įveikti kvalifikaciją, pusfinalius ir finalą – kuriame startavo dvi grupės – „vyresniųjų“ (vaikų nuo 8-16 metų) ir „Mini klasės“ pilotų (vaikų iki 8 metų). Toks varžybų formatas daugumai „Kartlando mokyklėlę“ lankančių mokinių buvo pirmas – tik trys vaikai „vyresniųjų“ klasėje jau buvo išbandę kartingų varžybas anksčiau.

Varžybos, bene, didžiausiu iššūkiu tavo ne jauniesiems pilotams, bet jų tėvams. „Vaiką varžyboms nuteikti tikrai reikėjo pastangų, bet dabar tikrai labiau jaudinuosi aš, nei mano sūnus“ – sakė viena iš varžybose dalyvavusių berniukų mamų. Paklausti kaip varžybas vertina patys jų organizatoriai, nuostabos nestokojo. „Keista – bet tai vienos sklandžiausių viso šio 2015-2016 metų sezono varžybos – tokio tikslumo dar nebuvome pasiekę net varžybose su suaugusiais. Ko gero didžiausius laurus galima priskirti profesionalams, kurie visų varžybų metu dirbo su jomis, o kartu ir ilgiau nei mėnesį trukusiems derinimo darbams ir pasiruošimui“ – sakė, viena iš varžybų organizatorių, kartodromo vyr. administratorė – Rūta Reifonaitė. „Tai buvo primigtina sąlyga – juk kalbame apie vaikus“.

Varžybos įtraukė ne tik jaunuosius lenktynininkus, bet ir jų tėvus, kuriems ne mažiau buvo svarbus procesas ir rezultatai. Bene, dažniausiai tėvai domėjosi varžybų principu, smalsavo ar kartingų varžybos atitinka varžybines taisykles ir vadovaujasi sportinėse varžybose esančiais principais. Ir iš ties, jų buvo laikomasi ir čia. Tiek dalyvių suskirstymo į pogrupius atžvilgiu, tiek ir dėl atiduoto prioriteto kvalifikacijos laikui – apsprendusiam kam teks pirmoji startinė pozicija finale, į kurį pateko 9 pilotai iš 3 skirtingų pogrupių.

_MG_4344Finišavus varžyboms visų dėmesys nukrypo į nugalėtojų pakylą – čia buvo apdovanoti ne tik abiejų klasių nugalėtojai, bet ir visi dalyvavę varžybų dalyviai. Kiek vėliau, kai neliko vaikų be simbolinių apdovanojimų, atėjo metas įteikti iš prizininkų taures. Pirmajame „Kartlandas Mini CUP“ etape, „vyresniųjų klasėje“ nugalėtojų pozicijos pasiskirstė taip – 1 vieta – Mantas Samulionis,
2 vieta – Vilius Reškevičius, 3 vieta – Justis Sinkevičius. „Mini klasėje“ trejetukas atrodė taip – 1 vieta – Nojus Grigaravičius, 2 vieta – Dominykas Butvilas, 3 vieta – Karolis Lelešius.

Tai buvo pirmasis „Kartlandas Mini CUP“ etapas. Kol kas antrojo etapo data dar tikslinama, tačiau varžybų dalyviai ir jų tėvai jau laukia atidaromos registracijos.